Dagens kür

Världscupvinnare 2011!

1. Adelinde Cornelissen: 84,732
Nathalie zu Sayn-Wittengenstein: 80,036
Ulla Salzgeber: 78,821
Edward Gal: 77,393
Isabell Werth: 77,143
Patrik Kittel: 76,375 (Förtjänade faktiskt högre procent, såg jättetrevligt ut! 2 domare sågade)
Helen Langenhanenberg: 74,946
Hans Peter Minderhoud: 74,321
Jeroen Devroe 73,768

Alla tre på pallen var kvinnor!


MEN vad fin Scandic var!

Webbtv

Nu börjar sändningarna från världscupfinalen i dressyr.

Här är en länk till svtplay, som sänder live!

http://svtplay.se/v/2407059/varldscupens_avslutning_-_leipzig_30_4_21_30


-

Kom hem från  stallet för typ en timme sen, nu sitter jag och lyxar med en god pastasallad jag svängde ihop. Kanske är god just för att jag är vrålhungrig, hmm...
Det här är första valborg på länge som jag inte festar, känns lite konstigt. Men Rick åkte ju till Uppsala och jag tackade nej till det eftersom det var meningen att jag skulle tävlat imorgon. Men nu blev det inte av eftersom föräldrarna blev bjudna på fest, så det sket sig.. Två av mina närmaste kompisar, som bor i närheten är på släktkalas, och åka till Dalarna eller Karlstad orkade jag inte. Och nu ikväll fick jag reda på att jag måste släppa ut hästar imorgon! Så kan inte hitta på något i Uddevalla nu heller. SEGT. Men så är det :) Fåe glo på dressyren ikväll istället!

Sammanfattning efter dagen i stallet:
- Min häst måste vara den mest icke-fotogeniska i världen! Vet inte hur många bilder jag tog idag, kanske blev tre bra.
- Ladis är typ bipolär. Lugnt som en filbunke på heroin i stallet, pigg som en speedad mört när man rider. Fast hade varit jobbigare om det vart tvärt om?
- Ibland kan jag verkligen inte rida. Och så ska jag tävla dressyr om två veckor, hur tänkte jag där haha? Över 50% så är jag någorlunda nöjd! Skämt åtsido, vi är verkligen inte igång som vi borde. Men vi gör vårt bästa :)

Tog som sagt massa bilder, måste bara hitta den andra sladden till datorn!

Exakt nu..

Sitter jag antagligen och harvar runt i paddocken, hoppas ni håller tummarna för mig så att jag åker hem med ett leende ;D

Ta sig i kragen...



+

=

30/4

Stallet jag står i rymmer ca 40 boxar och alla, förutom ett par foderboxar, är fulla! Till gården hör en paddock, en terrängbana, en travbana och en rund-korall. Sedan har vi även bekvämligheter som spolspiltor, toaletter, duschrum och uppvärmt stallcafé med kyl, kaffekokare, micro och sånt.

Så vilka står då där?

Stallägarna har fem stycken varmblodiga avelsston som får föl varje år, och dessa föl behålls dessutom tills dom blir drygt ett år, minst. Dom har också ett jättefint halvblod, som tyvärr tidigare människor förstört så frun i huset köpte honom för att han inte skulle fara ännu mer illa. Han är runt 1.80 hög och tävlades alldeles för högt i hoppningen alldeles för tidigt. Så hans bakknän är helt utslitna, folk brukar tro att han har kraftig tuppspatt för det ser ungefär så ut. Så himla sorgligt att han blivit förstörd, riktigt fin är han! I vilket fall har dom även en liten busponny och tre åringar kvar sen förra året.

Vi som hyr in oss är sex stycken. Jag, två med var sitt halvblod och en med en arab.
Sedan är det ett äldre par som har två tävlingstravare, hur fina som helst! Och en tvååring som är iväg på inkörning just nu. Han är dessutom uppfödd av stallägarna, så det är lite kul :)

Sen i höstas bedrivs även inridning och tillridning av islandshästar i vårt stall. En av islands BÄSTA ryttare och hans svenska fru sköter det. Har även stått om dom i Bohusläningen för ett tag sedan, där hans meriter var med också. Tydligen är han den enda som vunnit någon särskild tävling på Island två år i rad, och den enda som har fått 10p på tölt i något annat sammanhang. Som ni märker har jag inte speciellt bra koll haha! Halldór heter han i vilket fall, och frun heter Helle. Runt 15 ungisisar har dom ständigt inne på in- eller tillridning.

Så i vårt stall är det nästan alltid hålligång, men samtidigt lugnt eftersom det inte är olika ägare på alla hästar. Haha då hade det nog inte funkat :) Vi har en kanonbra stämning, och alla hjälper gärna till och har en sund syn på hästar!

Jag kan med andra ord ta ganska mycket bilder på olika slags hästar i olika sammanhang, så kom gärna med önskemål!



God morgon!

Jag brukar ju mestadels vara och sova i min pojkväns lägenhet, men inatt sov jag faktiskt hemma eftersom han åkt till Uppsala. Klart man blir väckt skittidigt av gap och skrik från ovanvåningen! Då känns det riktigt skönt att man själv inte längre är en hormonstinn 16-åring, som min lillasyster är.. Så nu ska jag gå upp och fråga om varför tredje världskriget är påväg att bryta ut!

Sedan blir det solning på altanen och läsa lite i några anorexi-bäcker inför uppsatsen, blää.... Sen blir det stallet, kameran ska med idag!


Nu...

Blir det sängen. Skiter sig med ridhuset imorgon, för behöver hem i tid och agera fyllechaffis. Så får bli paddocken hemma istället :)

Då blir det övningar för att bygga upp rumpmusklerna, vad för några berättar jag då!

God natt! 

:*


VC

Nu blir det ju en helg fullproppad med världscupfinaler!

Lördag
SVT24 DRESSYR 21.30-23.00

Söndag
SVT1 DRESSYR 12.50

SVT2 HOPPNING 15-17

Dressyren har jag tyvärr ingen större koll på, men klart man ska titta!
I hoppningen blir det ju riktigt spännande, nästan vem som kan vinna känns det som! Så det gäller att pricka dagsformen för både häst och ryttare.
Såklart hejar man på Malin Baryard-Johnsson och Rölf-Göran Bengtsson, som båda är med i finalen!



Annars skulle jag inte gnälla om Marcus Ehning vann iår igen. Snygg och lugn ridning ska löna sig!

Här på fina, fina Sandro Boy

Tävlingar!

Som jag tänkt åka och kolla på på Uddevalla. Ta bilder också!

7-8 maj. Div 1- och Elitfinaler. Hoppning ponny

4-5 juni. Finaler Sveland Cup. Hoppning häst & ponny

17-18 juni. Hoppning häst. Lok & reg



Tjiho!

Idag ska jag träffa Caroline igen, som varit och säsongat i Sälen ett halvår. Saknat henne! Så var nere på stan förut och fixat ihop en liten "presentpåse".

Åh vad det är kul att köpa presenter!

Idag är förövrigt min hästfria dag, har en barndomskompis som åker och tar hand om Damen på fredagar. Kanon, så man får gjort annat viktigt också!

Vårat stall ligger ett par kilometer ifrån Ika Lundh Snis stall, där dom precis byggt klart sin kanonfina manege. (Dit förresten Alxander Zetterman ska komma och hålla träning i maj) Så imorgon funderar jag på om jag ska ta mig i kragen och rida dit. Är ju lite småsega grusvägar dit, men nu ska man inte lata sig!

Jag tkr att det verkligen är svårt att träna dressyr i vår paddock! Inte beroende på paddocken i sig, utan för att Ladis har väldigt svårt att koncentrera sig och hellre hittar monster att bli rädd för. Så är det absolut inte när vi rider i ridhus, därför skulle det också vara bra om vi red dit imorgon och får lite "bra smak i munnen" (:

29/4

Hej på er!
Igår blev det sjukt bråttom till pojkvännen efter stallet, och där krånglade dessutom hans internet så blev inget mer uppdaterande tyvärr.

Det blev i vart fall en liten skrittur på 30 minuter i skogen, pga vaccinationen i onsdags. Och man märker verkligen att Ladis slutat brunsta! Borta är den ridskoleponny-sega, 18(!)åriga märren och tillbaka kom mitt fyraåriga lilla fullblod! Om man säger såhär;

-Den som påstår att ridning ska vara avslappnande har inte suttit på min dam!

För varje år som går, beter hon sig som om hon bara blir yngre. Haha medelålderskris för hästar, finns det!?

- Det kan inte vara lätt att vara övertygad om att småfåglarna är sabeltandade, hungriga tigrar som lurar i buskarna [:

Men jag älskar henne ändå, det lilla nervvraket :)



Haha ständigt vaksam:


Min åsikt om strö för hästen!

När man ska välja strö till sin hästs box finns det ju tre vanliga att välja mellan; Spån, torv och halm. Själv har jag haft alla tre, främst på grund av vad olika stallägarna önskar att man använder. Alla dessa har olika för- och nackdelar, men visste ni att;

*Halm är det allra bästa för hästen själv!
Givetvis förutsatt att det är damm- och mögelfritt.

Folk som inte tycker om att använda halm som strö brukar säga:
  • Det är svårmockat
  • Det luktar så dåligt
  • Hästarna blir tjocka av det
Vad säger då jag om detta?
  1. Halm är inte direkt mer svårmockat än varken strö eller torv, man behöver bara skaffa en bra teknik för det. Man behöver heller inte köpa speciella halm-grepar. Själv brukar jag använda en vanlig plastgrep till den kissiga halmen, skyffel till bajset och sopkvast till att ta upp det som faller mellan.
  2. Allt strö luktar dåligt ifall man inte mockar ordenligt. Så enkelt är det, och visst halm "skymmer inte över" kisslukten som annat strö kanske gör, det är sant. Men kanske desto bättre mått på hur noga man är med mockningen?
  3. Hästar som står på halm äter inte upp det. En häst som är ovan kanske äter en del av det i början, och i och med att halm inte innehåller protein så sätter det sig i så fall "på magen". MEN en häst får inte i sig dom mängderna på några timmar att detta skulle göra dom "feta". En häst som får i sig tillräckligt med näring och mat, väljer inte att äta upp all den halm som ligger i boxen. Dessutom lägger man inte in mer halm varje dag än man hade lagt in annat strö, och hästar är renliga djur som vill ha fräsch mat, alltså inte sånt som legat.
Fördelar med halm:
  • Halm är det allra bästa för hästens hovar! Halmen gör att luft kan cirkulera under hovarna, vilket inte torv gör. Det "täpper till" underifrån. Spån har dessutom alldeles för surt ph-värde för att det ska vara optimalt för hästens hovar.
  • Med halm kan en häst hålla sig sysselsatt. Som jag skrev ovan så äter en häst absolut inte upp all den halm som ligger i boxen, men den kan peta ut några strån och leta efter små tömda havrekorn på golvet (om det är halm från havre) Detta är såklart inte möjligt med varken spån eller torv.
  • Halm håller magen igång. Återigen, en häst blir inte tjock, men ett par strån stoppar dom i sig emellanåt, och en häst är inte van att stå flera timmar utan att äta. Det är naturligt för deras magar att hela tiden ha något att jobba med.
  • Halm är det allra billigaste alternativet! Jämför själv!
  • Man kan ha halmbädd. Likväl som bädd med dom andra strösorterna, men man får börja med en mycket större mängd halm för att få igång värmen längst ned vid golvet. Räkna med att lägga in ca en meter högt med halm första gången! Sedan använder man sig av kalk precis som vanligt.
Halm är det absolut bästa och mest naturliga för hästen. Och alla hästägare vill väl att ens häst ska ha det så naturligt och stimulerande som möjligt! Och det finns inte mycket som luktar så gott som en fräsch box med halm :)


Hiss till halmen!

28/4

Hellu!
Idag mår jag mycket bättre, nästan inte ont alls i halsen :) Var iväg till skolan imorse och träffade Elin för handledarmöte med Linda. Pluggar ju psykologi på högskola och nu ska vi börja på b-uppsatsen, intressant hur det kommer gå...
Har i vilket fall hällt i mig kopiösa mängder kaffe för sov typ inget inatt. Känner mig som El speedo på extacy haha! Men det behövdes för ligger efter och behöver göra två stoora inlämningar idag. Jippi...

Anyhow!
Igår blev det en låååång dag i stallet! Ladis skulle ju vaccineras mitt på dagen och ville hinna rida ordentligt innan dess! Så blev faktiskt paddocken igen, brukar vanligtvis ALDRIG rida där två dagar i rad! Främst för leder och ben, men även för att hon blir så uttråkad av det mer än en dag inemellan liksom. Men man kan väl säga att det gick ganska bajs, haha. Kände redan när jag skrittade fram runt terrängbanan att hon hade en "dålig Ladis-dag". Detta innebär ungefär:

*Vara rädd för precis allting-nerverna utanpå-hoppa till sju mil åt sidan för stenar som har legat på samma ställe i flera år-leta spöken & monster i varje hörne* osv osv.

Haha ni fattar! Så blev ännu trippigare och spändare än vanligtvis, hon har ju redan innan ett ganska kort steg lillan :)
Men är faktiskt nöjd med mig själv, blev inte alls speciellt irriterad eller frustrerad! Det är ju min största brist som ryttare tyvärr... Blev mest fyrkantspåret med sidoförflyttningar, öppnor, slutor och volter. Just för att hon skulle få ha något att tänka på hela tiden. Bar sig själv riktigt bra emellanåt, men som sagt steget var väl inte det mest vägvinnande haha...

Efter detta blev det till att göra iordning hösäckarna till lösdrift 1, kolla vattnet där och mocka bort lite bajs på plattan. Det ingår när man har kvällen för några av hästarna. Ska längre fram skriva om hur det fungerar i vårat stall, vilka som står där osv :)
Tävlingstravarnas ägare är bortresta dessutom och igår hade jag ansvaret för dessa. Så blev mockning och göra iordning deras foder och hö. Då kändes det väldigt skönt att ens egen går ute ;) Sedan kom ju veterinären och sprutade Ladis mot influensa och botulism. Och det tkr hon inte jättemycket om, sötan. Inte efter den gången hon hade kvarka och var så sjuk att hon behövde penecillin-kurer tre gånger :(

Gud vilket babbel det blev, men så är det när man inte uppdaterar bättre ;)
Nu blir det som sagt plugg och sedan en liten skrittur i skogen efter sprutorna igår. Men ska även skriva ett åsiktsinlägg till er :)

Ha det bäst tills dess!



Snyggaste stallet, lätt.

27/4

Idag blev det en sån där sju-timmarsdag i stallet, berättar mer om ridpass osv imorgon.
Då kommer även ett "åsiktsinlägg"!

Just nu ska jag bädda ner mig med pojkvännen i sängen, mår riktigt riktigt dåligt :(


Under tiden får ni en fin sommarbild på dockan :)

Utvärdering ridpass

Idag började jag med att skritta fram på vår terrängbana (en typ "anlagd" bana i skogen bakom stallet. Hälften är sandad/grusad och hälften skogsstig/trampad jord. Kanon för benen på hästarna) vilket tog ca 15 minuter. Den banan är verkligen guld värd! Drygt en kilometer lång med upp- och nerförsbackar, svängar och mycket kul att titta på för pållarna haha :) Och sedan är den bred nog för att travhästarna ska kunna gå runt med sulkyn bakom.

Efter detta blev det paddocken, och det gick över förväntan! I och med att jag skrittat fram en kvart började jag bara jogga runt ett par 8-10 varv åt båda håll utan större krav, och hon kändes riktigt med på noterna. Antagligen för att brunsten är slut ;) Efter framtravandet hoppade jag av och knäppte nosgrimman (rider alltid fram med den oknäppt) och längde läder och checkade sadelgjorden osv osv!
Sedan skrittade jag igenom typ LC:1 och LB:1, brukar ju alltid börja jobba i skritten innan trav & galopp och när man har fantasibrist är dressyrprogram kanon ;) Efter det blev det LC:1 som det "ska" vara. Gick finemang! Har ju inte varit igång rent dressyrmässigt sedan innan snön kom i vintras, så vi börjar enkelt :)
Slutligen blev det skänkelvikningar i både skritt och trav längs med långsidorna. Kanonbra för att ha koll på att dom varken tvärar eller slinker iväg framåt för mycket! Till sist några ryggningar och framdelsvändningar innan vi skrittade av runt terrängbanan igen. Hoppade dessutom av och ledde henne den sista halvan. Duktig ryttare ;D
Sammanlagt tid 1h 10min.

Bra jobbat Malin :

  • Höll mig lugn och tog en sak i taget.
  • Börjar jobba bättre med sitsen och händerna mjuka&stilla.
  • Ladis tyckte det var KUL!
Bättre lycka nästa gång :

  • Ännu bättre med sitsen
  • Få henne framåt ännu effektivare
  • Korta upp tyglarna bättre

Gammal bild på Damen. Hade faktiskt med kameran upp, men hade glömt ladda den!

26/4

Hej på er! Här kommer ännu en hästblogg ;D Skapar denna eftersom den bloggen jag redan har mestadels består utav icke-hästintresserade läsare, och hästar är en så stor del av mitt liv att jag tkr det är bättre att starta en helt ny blogg med det temat.

Vad är då speciellt med mig jämfört med så många andra?
Jag är 20 år och har valt att behålla min ponny istället för att köpa storhäst. Jag klarade helt enkelt inte av att sälja min bästa vän! Förstår inte när folk gör så, bara för sin "karriär". Eller ännu värre, när dom påstår att det är för hästens eget bästa. Eehm, hallå? Skulle du ta hand om hästen sämre för att det är en ponny? Skulle hästen drabbas av depression om den inte tävlade höga klasser längre? Njae. Men visst, sälj ponnyn om du vill komma längre! Som det ser ut idag måste man göra det, och det är just det som är fel!

I England finns det speciella tävlingar för vuxna på ponny, cobtävlingar kallas dom. Varför finns det inget sånt i Sverige? Många ryttare både trivs bättre med ponny och kanske är för små för storhästar till och med.

Ja, ni förstår kanske att jag stör mig ganska mycket på just detta! I övrigt håller jag på mycket med horsemanship och söker ständigt nya mål för mig och min pålle, vilket inte är så lätt just eftersom jag är "för gammal" för henne. Vårt mål just nu är att starta vår första dressyrtävling, haha tro det eller ej!

Jag har hästen i ett stort, vackert stall mitt emellan Uddevalla och Trollhättan, vid namn Listaskogens Stuteri. Där går hon dessutom på lösdrift vilket jag tycker är att föredra alla gånger, för hästarnas egen skull! Dock har hon inte fri tillgång på hösilage, då hade tjockis-magen kommit som ett brev på posten... Men dom har ständigt en halmbal stående, samt att dom får hö utportionerat över dagen, precis som hästarna som står på box.

Och vad kommer bloggnamnet då ifrån? Jo, pållen heter Börsgårds Black Lady RNF 1942. Men det känns lite långt att ropa, så Ladis kort och gott ;D

Så häng gärna med oss, och läs mina många "åsiktsinlägg" som kommer komma!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0